EVE: rebot a Venus

 

Durant les dècades de 1960 i 1970, equips d’astrònoms professionals van treballat en rebots de senyals de ràdio a la superfície del planeta Venus amb el propòsit de cartografiar-lo. L’any 2012 s’havia repetit l’experiment des del radiotelescopi d’Arecibo en combinació amb el Green Bank Telescope.

El passat 22 de març, un grup de radioaficionats neerlandesos, va aconseguir la gesta de rebotar senyals de ràdio a la superfície del planeta Venus, tot usant el radiotelescopi de Dwingeloo. Es tracta d’un radiotelescopi de 25 metres de diàmetre, situat al nord-est dels Països Baixos, amb propietat d’ASTRON, l’Institut Neerlandès de Radioastronomia. És el segon cop que un equip de radioaficionats reboten senyals de ràdio a Venus. L’any 2009 s’havia aconseguit per AMSAT-DL des del radiotelescopi de Bochum, Alemanya, amb 20 metres de diàmetre, a la freqüència de 2450 MHz.

Les òrbites de Venus i la Terra es trobaven en conjunció, molt properes, a  tant sols 42 milions de kilòmetres, fet que succeeix cada 580 dies.

L’experiment va consistir en transmetre, durant quatre cicles, un to pur a 1299,5 MHz durant 278 segons i seguidament passar a l’escolta. El senyal de ràdio trigà uns 280 segons en anar i tornar a Venus. El senyal també fou rebut al radiotelescopi de 25m de diàmetre situat a Stockert, Alemanya.

Al senyal rebut se li feren correccions Doppler segons el moviment i rotació de la Terra i Venus. A continuació es canalitzà el senyal en fragments d’1Hz i l’eco havia de caure en el fragment predit.

 

 

L’equip de Dwingeloo, que ja ha fet altres gestes com comunicacions Q65 rebotant en satèl·lits geoestacionaris, treballa per a la propera conjunció a l’octubre de 2026, on repetiran l’experiment tot enviant complexes  senyals modulades

 

 

Font i crèdits: camras.nl

͏͏ ͏͏ ͏

Si t’ha agradat llegir aquesta notícia, associa’t a URCAT, l’Associació Nacional dels Radioaficionats Catalans.

 

 

Please follow and like us:

Deixa un comentari