« Els efectes climàtics negatius que assolen el planeta, com la confirmació que el 2024 fou l’any més càlid que s’ha registrat mai, la profunda devastació causada pels incendis forestals a Califòrnia o l’elevat impacte de la degradació de la terra en milers de milions de persones, posen de manifest que comunicar adequadament els esdeveniments climàtics és cada vegada més necessari.
Si ens centrem en el nostre futur immediat, el 2025 és crucial per abordar el canvi climàtic. Segons l’Acord de París, si volem limitar l’escalfament global a 1,5 °C, les emissions de gasos d’efecte hivernacle han d’assolir el punt màxim aquell any com a molt tard, i després començar a disminuir.
El Dia Mundial de la Ràdio, que se celebra el 13 de febrer del 2025, està dedicat a “La ràdio i el canvi climàtic” per donar suport a les emissores de ràdio en la seva cobertura periodística d’aquest tema.
Informar sobre una veritat incòmoda Tot i la recent escassetat de recursos financers de les emissores de ràdio, que ha provocat reduccions de personal i un augment dels costos per obtenir informació contrastada, l’ús de fonts diverses i fiables és fonamental per informar sobre el canvi climàtic.
Les emissores han de donar prioritat a la qualitat i la diversitat de les fonts d’informació, ja que tenen un paper fonamental a l’hora d’abordar les qüestions relacionades amb el clima. Això inclou desmuntar els arguments dels escèptics del clima, investigar l’eco-blanqueig, comprendre l’economia ecològica i informar sobre l’activisme climàtic i els obstacles a les solucions.
La independència editorial, essencial per servir l’interès públic, es basa en una informació lliure i independent d’influències empresarials i polítiques.
Involucra’t al #DiaMundialDeLaRadio . Entre els nombrosos actes que s’estan preparant per al Dia Mundial de la Ràdio, la UNESCO convida les emissores de ràdio a aprofitar els nous recursos gratuïts sobre ràdio i canvi climàtic, seguir l’esdeveniment de LinkedIn sobre la celebració i registrar la teva emissora perquè aparegui al mapa de la UNESCO.
La vostra emissora de ràdio tindrà l’oportunitat de connectar amb una emissora d’una altra localitat o país. A través d’aquestes col·laboracions, podreu intercanviar idees, materials i històries, experiències, fitxers sonors; compartir programes, considerar una coproducció, i fins i tot plantejar-se establir una relació a llarg termini més enllà del 13 de febrer del 2025. No deixis passar aquesta oportunitat!
Una il·lustració d’un micròfon il·luminat per dos focus Tretze idees per celebrar el 13 de febrer Ofereix el teu suport a les emissores de ràdio en la preparació dels seus programes amb “Tretze idees per celebrar el 13 de febrer”.
Antecedents
El Dia Mundial de la Ràdio fou proclamat el 2011 pels estat membres de la UNESCO i fou adoptat per l’Assemblea General de les Nacions Unides (A(RES/67/124) el 2012: Dia Mundial de la Ràdio cada 13 de febrer.
La ràdio és un mitjà de comunicació únic per celebrar la diversitat humana i és una plataforma per al discurs democràtic. La ràdio continua sent, a més, el mitjà de comunicació més usat a tot el món. Aquesta capacitat d’arribar al nombre més gran de públic possible la converteix en una eina indispensable per donar forma a l’experiència de la societat en la diversitat, i és l’escenari perfecte perquè totes les veus s’expressin lliurement, se sentin representades i puguin ser escoltades. Les emissores de ràdio han de servir comunitats diverses, oferir una àmplia varietat de programes, punts de vista i contingut, i han de reflectir la diversitat d’audiències a les seves organitzacions i operacions.
La ràdio és un mitjà potent i de baix cost, adequat sobretot per arribar a les comunitats més remotes i les vulnerables. La ràdio estimula el debat públic i permet una participació igualitària, independentment del nivell educatiu dels oients. Així mateix, la ràdio té un paper fonamental en la comunicació en situacions d’emergència i en les operacions de socors en casos de desastre.
Aquest mitjà es troba en una posició única per unir les comunitats i fomentar el diàleg positiu i el canvi. En escoltar les seves audiències i respondre a les seves necessitats, els serveis de la ràdio ens proveeixen dels diferents punts de vista i diferents veus que necessitem per afrontar els canvis a què ens enfrontem actualment. »
La Unió de Radioaficionats de Catalunya – URCAT – fa una crida a la comunitat de radioaficionats de parla catalana a unir-se a la celebració internacional del Dia Mundial de la Ràdio tot activant les estacions i fent molts QSOs internacionals o locals en català .
Font i crèdits: UNESCO.
͏͏ ͏͏ ͏
Si t’ha agradat llegir aquesta notícia, associa’t a URCAT, l’Associació Nacional dels Radioaficionats Catalans.
͏͏