El proper dimarts 13 de febrer de 2024 es celebra, un any més, el dia mundial de la ràdio. És una celebració liderada per la UNESCO i que s’etiqueta a les xarxes socials com a #WorldRadioDay . Aquest any la UNESCO fa el següent escrit de motivació:
« En una època marcada per la velocitat vertiginosa de la innovació tecnològica i la ràpida obsolescència de plataformes encara amb la lluentor de nou, la ràdio comença el seu segon segle de servei com una de les formes de mitjans de comunicació més fiables i àmpliament utilitzades del món.
Quin és l’objectiu del Dia Mundial de la Ràdio?
El Dia Mundial de la Ràdio és una oportunitat per celebrar la ràdio com a mitjà. És una oportunitat per promoure la cooperació internacional entre les emissores de ràdio, per animar les grans xarxes i emissores de ràdio locals a fomentar l’accés a la informació i la llibertat d’expressió.
El Dia Mundial de la Ràdio té una sèrie d’objectius, a saber: sensibilitzar el públic en general i els mitjans de comunicació sobre el valor de l’àudio de servei públic; animar els responsables de la presa de decisions a promoure la ràdio lliure, independent i pluralista i enfortir el treball en xarxa i la cooperació internacional entre les emissores.
Quins esdeveniments s’han posat en marxa?
Qualsevol persona d’arreu del món que vulgui celebrar el Dia Mundial de la Ràdio pot emetre programes de ràdio o àudios dedicats, o organitzar esdeveniments. La UNESCO coordina les activitats mundials, reunint les organitzacions de radiodifusió internacionals i regionals per triar el tema de l’any, reunint emissores de ràdio privades, públiques i sense ànim de lucre i professionals darrere del tema de l’any, oferint contingut lliure de drets d’autor que es pot compartir o transmetre. , així com fer un ús generalitzat de les xarxes socials i un lloc web dedicat per a la participació virtual de les emissores de ràdio. 13 idees per al Dia Mundial de la Ràdio.
Què diferencia la ràdio com a mitjà?
La ràdio és un mitjà de comunicació de baix cost, no només s’adapta especialment a comunitats i grups de la societat de difícil accés, sinó que també és molt usat per als oients de tot el món per escoltar-lo dins del cotxe, per a incidències meteorològiques o esdeveniments esportius en temps real, per a fer companyia en la foscor de la nit, i molt més. La ràdio ofereix a tothom, independentment del seu nivell d’educació, l’oportunitat d’unir-s’hi. A més, la ràdio també és essencial en situacions d’emergència per accedir a informació contrastades fins i tot avui, ja que els desastres poden afectar les infraestructures o subministrament elèctric i, per tant, aturar altres sistemes de comunicacions , com ara la xarxa Internet. Els serveis de ràdio van evolucionant i actualment canvien a l’ús de tecnologies digitals, per exemple, es converteixen en Ràdio Visual o multi plataforma, ofereixen els seus programes com a podcasts o creen sèries d’àudio, donant als oients una major llibertat a l’hora d’escollir l’hora i el dispositiu per a el qual escoltar. »
La Unió de Radioaficionats de Catalunya – URCAT – anima a tota la comunitat de radioaficionats catalans a estar ben actius en ràdio. Més concretament, per a dimarts 13 de febrer, anima a participar en la Roda Catalana d’HF a 7.170 kHz i 3.722 kHz així com la Roda Matinera diària de les 7 del matí o al net setmanal que els dimarts és a les 19h, ambdós a les freqüències VHF/UHF de la Xarxa Digital Catalana.
Font i crèdits: UNESCO.
͏͏ ͏͏ ͏
Si t’ha agradat llegir aquesta notícia, associa’t a URCAT, l’Associació Nacional dels Radioaficionats Catalans.
͏͏