Un dels bàners més populars als web de radioaficionats és el creat per N0NBH Paul L. Herrman. Es tracta d’un bàner que proporciona informació a temps real sobre el temps espacial i les condicions de propagació. L’autor ha creat fins a 23 codis HTML incrustables a web que permeten combinar quins són els elements que componen el bàner: informació dels principals indicadors solars, condicions de propagació en diverses bandes HF / VHF, degradació EME, MUF i K-index, soroll i condicions geomagnètiques, imatge del sol en diferents longituds d’ona, en format vertical o horitzontal, en fons fosc o transparent, amb mapamundi o sense, amb òrbites planetàries, etc
Aquests són alguns dels elements essencials a entendre en aquests bàner:
Solar Flux Index – SFI: és la mesura de densitat de flux espectral a la freqüència de 2800 MHz ( 10,7 cm ). A major valor, pot indicar millor condicions de propagació encara que també pot implicar valors més alts d’Ap i K-index que pot implicar més absorció en la capa D o condicions de més soroll en banda. On més afecta són les bandes de 10-12-15-17-20 metres.
valors < 70: tendència a propagació dolenta
valors 80-90: tendència a propagació baixa
valors 90-100: propagació en tendència a valors mitjos
valors 100-150: tendència a propagació bona
valors >150: tendència a propagació molt bona
Sun spot number – SN: nombre de taques solars visibles en la superfície solar. A major nombre de taques, major activitat solar que millora les condicions propagació per bé que també pot provocar tempestes solars.
valors < 50: propagació molt dolenta
valors 50-75: propagació en condicions d’atenuació
valors 75-100: propagació en valors mitjos
valors 100-150: propagació en bones condicions
valors >150: propagació en condicions excepcionals
A index – A: és la mitjana diària d’amplitud de l’activitat geomagnètic en un magne-tòmetre determinat, calculat a partir dels vuit a-index diaris (mesurats cada 3 hores). A major valor més soroll de banda.
valors 1-5: millors condicions a 10,12,15,17,20 metres
valors 6-9: condicions mitjes a 10,12,15,17,20 metres
valors >10 : condicions molt dolentes a 10,12,15,17,20 metres
K-index (o Boulder K): és un indicador logaritmic d’un Interval de 3 hores que indica la máxima fluctuació en naoteslas de la component horitzontal del camp magnètic terrestre en un magnetòmetre específic i relatiu a un dia tranquil. Està relacionat amb A-index.
A major valor, pitjors condicions donat que incrementa el soroll.
valors 0 – 1: millors condicions a 10,12,15,17,20 metres
valors 2 – 3: bones condicions a 10,12,15,17,20 metres
valors 4 – 5: Condicions mitjes a 10,12,15,17,20 metres
valors 5 – 9: Molt males condicions a 10,12,15,17,20 metres
X-ray: intensitat dels raigs X durs que incideixen sobre la ionosfera terrestre en una escala logarítmica que va d’A0.0 a X9.9. Afecta principalment la capa D (absorció d’HF). La lletra indica l’ordre de magnitud dels raigs X (A, B, C, M i X), on A és la més baixa. S’actualitza vuit vegades al dia.
304A: intensitat relativa de la radiació solar total a una longitud d’ona de 304 angstroms (o 30,4 nm), emesa principalment per heli ionitzat a la fotosfera solar. Hi ha dues mesures disponibles per a aquest paràmetre: una mesurada per l’Observatori de Dinàmica Solar, utilitzant l’instrument EVE, i l’altre, utilitzant dades de el satèl·lit SOHO, utilitzant el seu instrument SEM. Responsable d’aproximadament la meitat de la ionització de la capa F, a major valor, major propagació. Actualitzat cada hora.
Proton Flux – Ptn Flx: densitat de càrregues de protons en vent solar mesurats per NOAA. A valor més alt, més densitat de protons que impacten a la ionosfera. Afecta principalment a la capa E. Actualitzat cada hora.
Electron Flux – Elc Flx: densitat de càrregues d’electrons en vent solar mesurats per NOAA. A valor més alt, més densitat d’electrons que impacten a la ionosfera. Afecta principalment a la capa E. Actualitzat cada hora.
Aurora: probabilitat d’aurora. Per a valors inferiors a 2 significa molt confiable mentre que per a valors superiors a 2 significa poca confiança.
Component Bz del camp magnètic interplanetari: és la intensitat de camp magnètic del vent solar en la component perpendicular a l’ecliptica i rellevant per a la generació d’aurores boreals. Quan s’orienta a sud, contrari al terrestre que va orientat a nord, és quan la interacció entre ambdós és calcel·la i les partícules són desplaçades als pols i es genera aurora. Quan s’orienten ambdós a nord l’activitat d’aurora és més difícil.
Els valors de Bz negatius (orientació a sud) i per sota -10nT són una indicació de possibles aurores boreals mentre que per a valors positius, amb orientació a nord, cal major intensitat per a provocar pertorbacions.
Solar Wind – SW: és la mesura de la velocitat del vent solar en Km per segon. Pot variar des d’un vent calmós a 400 Km/s a turbulent de fins a 2000 Km/s.
El bàner indica les condicions de propagació a les bandes HF entre 10m-80m en el costat diürn i nocturn de la Terra.
També s’indica les condicions a VHF:
Latitud d’Aurora – Aur Lat: estimació de la latitud més baixa on s’observa l’aurora boreal.
Aurora: propagació per aurora oberta o tancada.
Esporàdica E sobre Europa – EsEU: indica si hi ha propagació per esporàdica E sobre Europa amb actualització cada 30 min. S’indica per a 2-4-6 metres.
Esporàdic E sobre Nord Amèrica – EsNA: indica si hi ha propagació per esporàdica E sobre Nord Amèrica amb actualització cada 30 min. S’indica per a 2-4-6 metres.
Earth-Moon-Earth Degradation/attenuation – EME Deg: indica l’atenuació en comunicacions Terra-Lluna-Terra. S’actualitza cada 30min.
senyal molt pobre (>5.5dB)
senyal pobre (4dB)
senyal moderat (2.5dB)
senyal bo (1.5dB)
senyal molt bo (1dB)
senyal excel.lent (<1dB).
Solar Flare Prb: probabilitat de que aparegui una flamarada solar les properes 24h. S’actualitza cada hora.
Màxima Freqüència Útil en MHz – MUF: freqüència màxima útil actualitzada cada 30 minuts en forma de barra de colors:
Gris indica que NO hi ha esporàdica ES
Blau indica que SÍ hi ha esporàdica ES a 6m
Verd indica que SÍ hi ha esporàdica ES a 4m
Groc indica bones condicions per a esporàdica ES a 2m
Vermell indica que SÍ hi ha esporàdica ES a 2m
Meteor Scatter – MS: informa de l’activitat de Meteor Scatter en una barra de colors amb indicació horaria. S’actualitza cada 15min. Gris indica sense activitat i a sota, l’acompanyada una barra de colors on s’indica l’activitat mínima i màxima amb colors freds i càlids.
Geomagnetic Field – GeoMag Fld: informa de l’activitat del camp magnètic terrestre: indica Inactiu – molt tranquil – tranquil – inestable – actiu – tempresta menor – tempesta major – tempesta severa – tempesta extrema. Les indicacions de major activitat poden produir apagades a HF o aurores boreals. S’actualitza cada 3h.
Signal Noise Level – Sig Nois Lvl: Indica la quantitat de soroll en unitats de S-meter es genera degut a l’interacció entre el vent solar i l’activitat geomagnètica. S’actualitza cada 30 min.
MUF US Boulder: màxima Freqüència Útil en MHz ( MUF ): freqüència màxima en valor númeric en MHz. Actualitzat cada 15min.
Coronal Mass Ejection – CME: predicció de l’arribada d’una ejecció de massa solar. Els colors indiquen la severitat.
͏͏ ͏͏ ͏
Font i crèdits: NASA, NOAA, hamqsl.com , qsl.net/4x4xm
͏͏ ͏͏ ͏
Si t’ha agradat llegir aquesta notícia, associa’t a URCAT, l’Associació Nacional dels Radioaficionats Catalans.
͏͏
͏͏ ͏͏ ͏